farmors... farmors... farmors... farmors... farmors...

…designproces

I mange år har jeg undervist mine elever i “designprocesser”, og med alt hvad det indebærer: glæden ved at have fået en god idé, tage beslutninger om materialevalg, farver, form… og ikke mindst om alle de frustrationer, der dukker op undervejs. Trøstet dem og sagt, at sådan er det – det er en del af processen frem til at få skabt det bedste og mest gennemtænkte produkt. 
Jeg synes så lige, at det er lidt uretfærdigt, at det også gælder for læreren!
I mit nyeste strikkeprojekt, startede processsen med en bunke rester i 2 grå farver: mørk koks og helt lys. Nogenlunde ligemeget af hver…

Jeg vidste godt, hvad de skulle bruges til: en islandsk sweater (det er islandsk garn) – en lopapeysa.
Da jeg er designer, synes jeg, det er sjovt og udfordrende at skabe mine egne designs, udfra inspiration fra de traditionelle sweatre. Og denne gang er ingen undtagelse. 
Jeg skulle til de 2 grå farver udvælge mindst 2 kontrastfarver til mønsterdelen…
Jeg valgte 2 rødlige farver fra restlageret i skuffen: en mørk bordeaux og en gråmeleret rød. 
Men, men, men de forsvandt fuldstændig i de mørkegrå masker. 
Jeg vidste godt, at den grå farve har det med at tage alt kraft ud af omkringliggende farver, men troede ikke det ville være helt så slemt som her.
Indrømmet: at lave strikkeprøver er på ingen måde min spidskompetence. Jeg plejer at bruge min erfaring og så bare kaste mig ud i det! Men når det handler om mine elever, er det en anden sag!
Dog valgte jeg denne gang, uvist hvorfor, at starte med ærmet, hvor der også skal mønster på.
Og jeg må indrømme, at det var synligt relativt hurtigt, at det ikke duede. 
Måske er det ikke sidste gang, at jeg laver strikkeprøver. Vi får se!
Med ærmerne i tankerne, drog jeg afsted til Fanø Strikkefestival – og fandt 2 grønne farver. Det hjalp. Jeg ændrede ligeledes på mønstret, så de 2 grønne farver rotter sig mere sammen mod de grå.
Jeg eksperimenterer med at strikke vrangmasker på forsiden, dér hvor en grøn maske lægger sig ovenpå en grøn maske fra forgående række. Det giver en 3D effekt, hvor det traditionelt udelukkende er glatstrik på forsiden.
Designprocessen er dog langt fra færdig…

Det lysegrå stykke nederst var for bredt. Ganske vist kan jeg endnu ikke se proportionerne mht. bredden på den lyse del kontra den mørke del på ærmet og kroppen, men mit erfarne øje synes det. 
Og lidt kedeligt med perlestrikken.
Det lysegrå stykke er nu blevet smallere og der er lavet hulmønster i ribben.
Så det er spændende, når jeg har strikket ærmer og krop, og skal have udvidet det grønne mønster på bærestykket til at være bredere end på ærmet…

1 kommentar

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort